15 september 2021
Naar nieuws overzicht

Hotel Zeeuws Licht: een oase van rust in de Zeeuwse duinen

Wanneer je arriveert bij Hotel Zeeuws Licht word je direct overvallen door de rust. Aan de ene kant het mooie nieuwbouw hotel en aan de andere kant de even zo imposante duinpartij. Mijn mond valt helemaal open wanneer ik het hotel binnen wandel en door het sfeervolle restaurant uitkom op de binnenplaats. Hier komen de 3 nieuwbouw panden samen in een binnentuin waar ook het terras is gesitueerd. Een oase van sereniteit “Er zijn net 10.000 duingrasplantjes, struiken en bomen aangeplant, dus straks vormt de binnentuin 1 met de duinen” vertelt eigenaar Michel Kloeg trots.

Hotel Zeeuws Licht is een samenwerkingsproject van Kloeg Collection, Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje (ontwikkelingstak van Fraanje) en Team for Real. We moeten terug naar december 2015 voor de eerste ideeën van dit project. Tijdens de bouw van Hotel Kaap West in Westkapelle werden in het verlengde de afspraken gemaakt voor de bouw van Zeeuws Licht.  Michel Kloeg, eigenaar van de Kloeg Collection waar Hotel Zeeuws Licht onder valt, vertelt meer over het verloop van dit mooie project:Zeeuws Licht is een samenwerkingsproject van Kloeg Collection, Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje (ontwikkelingstak van Fraanje) en Team for Real. We moeten terug naar december 2015 voor de eerste ideeën van dit project. Tijdens de bouw van Hotel Kaap West in Westkapelle werden in het verlengde de afspraken gemaakt voor de bouw van Zeeuws Licht. Michel Kloeg, eigenaar van de Kloeg Collection waar Hotel Zeeuws Licht onder valt, vertelt meer over het verloop van dit mooie project:Foto: Michel Kloeg

Hoe is het project tot stand gekomen? je ziet een mooi plekje in de duinen en dan? 

“De samenwerkingsclub zoals hiervoor genoemd zijn/is eigenlijk continu op zoek naar herontwikkelingsprojecten in de hotellerie. Op deze locatie stond een verouderd hotel en wij zagen potentie in de locatie zonder dat we nog meer groen of duinen van de natuur moesten claimen.

En als we nu inzoomen op de bouw van het project, wat kun je hier over vertellen?

Het project bestaat uit de complete ontwikkeling van Hotel Zeeuws Licht. De realisatie van het hotel bestaat uit de nieuwbouw van 3 gebouwen en de aanleg van het buitenterrein:

  • Gebouw Chabot: Hierin zijn de receptie, het restaurant en 27 luxe twee- en vier persoons hotelkamers gevestigd.
  • Gebouw Mondriaan: bestaande uit 30 twee- en vier persoons appartementen/ suites.
  • Gebouw Toorop: bestaande uit 10 appartementen met ieder 2 slaapkamers en ieder een eigen badkamer en 2 tweepersoons welnesss suites met sauna.

Een maand voordat Covid uitbrak, februari 2020, zijn we gestart met de fysieke bouw van het hotel: dat wil zeggen met de afbraak van het oude pand en het saneren van de grond. Een week of 6 na de sloop is Fraanje begonnen met heien en aaneengesloten met de bouw. Bij elkaar een doorlooptijd van 15 maanden. Je kunt dus wel stellen dat Fraanje een topprestatie heeft geleverd door binnen de toegezegde maar in een relatief korte termijn, kwalitatief hoogstaande gebouwen te bouwen. Contractueel mocht de bouw langer duren, maar samen met directeur Martijn van Sabben is er afgestemd dat we met Hemelvaart open konden. En zoals je ziet is dat gelukt. Dat is echt petje af!

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor dit project?

Vanuit Kloeg Collection willen we het liefst vanuit een bestaande footprint revitaliseren zodat we niet nog meer groen of duinen afnemen van de natuur. Verder zijn al onze hotels “Green Key Gold” gecertificeerd. Deze duurzaamheidscertificering streven wij ook na met Zeeuws Licht. Het begint bij het gebruik van FSC gecertificeerd hout maar het gaat veel dieper. Een ander voorbeeld is het toepassen van verduurzaming in het tegengaan van drinkwater-verspilling. Dit hebben wij door heel het hotel toegepast door het plaatsen van een begrenzer op de kranen. Zo besparen wij per openstaande kraan 2 liter water per minuut. Reken maar uit wat dat op jaarbasis doet. Het draait om meer dan praten over duurzaamheid, het gaat dus ook echt over het doen. Ook de gasten stellen steeds meer eisen aan duurzaamheid. 

Wat is er verder typerend voor dit project?

“4 sterren superior” is de standaard die wij hebben voor al onze hotels. Wij willen een bepaalde kwaliteit bieden en dit zie je ook al terug in de bouw. Het heeft te maken met normen die worden gesteld bij bijvoorbeeld afmetingen en ook ruimtelijkheid en kwaliteit van materialen.
Verder is de duidelijke communicatie ook erg typerend voor dit project. Fraanje is erg sterk in een zeer gedetailleerde werkvoorbereiding voorafgaand aan de bouw. Toen er eenmaal gebouwd kon worden, liep het project hierdoor ook erg vlot. Als opdrachtgever werd ik in deze coproductie ontzorgd. Eens per maand een bouwvergadering was dan ook afdoende.”

Als opdrachtgever werd ik in deze coproductie ontzorgd. 

Achtergrond Zeeuws Licht, de naam:

De naam Zeeuws Licht refereert naar de begin periode van de vorige eeuw waarin kunstschilders en specifiek: Chabot, Mondriaan en Toorop naar de Zeeuwse kust kwamen om dat bijzondere Zeeuwse licht te vangen. Het Zeeuws Licht is meer dan alleen een mooie zonsopgang. Het draait om de helderheid van het licht wat een inspiratie is voor menig kunstschilder. De locatie van het hotel leent zich voor het vangen van dit licht. Daarom is Zeeuws Licht samen met de gebouwnamen Chabot, Mondriaan en Toorop meer dan toepasselijk.

Projectrealisatie

  • Projectontwikkeling: Kloeg Collection, Zeeuwse Projectbouwmij Fraanje (ontwikkelingstak van Fraanje) en Team for Real
  • Architect: WTS Architecten
  • Bouw: Aannemingsbedrijf Fraanje
  • Interieur design: Studio Hank
  • Interieurinrichting: Blom interieurs