In 10 stappen jouw nieuwbouwwoning laten bouwen?

Een van de grootste aankopen in je leven: een woning. Daar komt veel bij kijken. Wat kun je verwachten als je een nieuwbouwwoning laat bouwen door Fraanje? Welke keuzes moeten er gemaakt worden en hoe ziet het complete proces eruit? Op deze pagina geven we je alle informatie die je nodig hebt.

1. orienteren maar!

Een geldverstrekker heeft je goed geïnformeerd over jouw financiële situatie en de mogelijkheden. Jij hebt je, bijvoorbeeld via Funda, goed georiënteerd op de woningmarkt en je hebt jouw woonwensen in kaart gebracht. Je bent zelfs al verliefd geworden op een nieuwbouwwoning.
Kortom, jij bent klaar voor de volgende stap! Wat nu?

2. Bezoek de makelaar

Jij hebt je oog laten vallen op een mooie nieuwbouwwoning. Je bezoekt een 'start verkoop', woondag of gaat gewoon langs bij de makelaar om je verder te laten informeren over deze woning. Nadat jij bent overtuigd, en jouw geldverstrekker groen licht heeft gegeven, teken je de de koop- en aannemingsovereenkomst bij de makelaar.

3. eerste kopersgesprek 

Na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst neemt de kopersbegeleider van het project contact met je op. Je wordt uitgenodigd voor een eerste kopersgesprek. Je krijgt uitleg over het project, de woning en het (bouw)proces. Ook bespreken we de ruwopties van de woning die van toepassing zijn. Denk aan een aanbouw of dakkapel. Zo kunnen wij op tijd materialen bestellen en zorgen dat het bouwproces conform planning blijft verlopen.
Goed om te weten
  • Op verschillende momenten in het proces moeten er keuzes gemaakt worden, de kopersbegeleiding is hierbij het vaste aanspreekpunt. Hij of zij adviseert jou bij het kiezen van de kopersopties om de woning op maat samen te kunnen stellen. Ook bij vragen kan je bij hen terecht.
  • Een bouw wordt vaak opgestart wanneer bijvoorbeeld 70% is verkocht. Soms wordt dit percentage snel bereikt en soms duurt dit langer.  

4. KEUKEN EN BADKAMER UITZOEKEN

Als je weet wie jouw keuken- en badkamerleverancier is, ga dan zo snel mogelijk langs. Oriënteer je nu alvast goed op de mogelijkheden en ontdek wat je wilt. Ben je er uit? Laat dan snel mogelijk een technische tekening uitwerken, want in het volgende gesprek bij de kopersbegeleider komt dit ter sprake 

5. TWEEDE KOPERSGESPREK

In het tweede kopersgesprek worden alle kopersopties doorgenomen die gaan over de afbouw. Vooraf ontvang je ook een optielijst, neem deze ook door voorafgaand aan het gesprek. Tijdens het tweede kopersgesprek bespreek je deze kopersopties per ruimte. Denk hierbij aan het verplaatsen of toevoegen van een stopcontact of lichtpunt.

"Onze tip: richt alvast de ruimte op papier in, zodat je goed aan kunt geven waar je wat wilt. Zo kan de kopersbegeleider jou goed informeren en meedenken in jouw woonwensen."

Na afloop van het gesprek maakt de kopersbeleider een optielijst en stuurt deze toe voor akkoord. Ook zal er voor een bepaalde datum, de sluitingsdatum, een technische tekening van de keuken en badkamer aangeleverd moeten worden. De kopersbegeleider bekijkt of dit zorgt voor meerwerk en brengt dit in kaart, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan!  Bij akkoord zal de werkvoorbereider gaan inkopen, zodat de bouw volgens planning verloopt. 

6. Kopersbijeenkomst 

Hoera de bouw kan beginnen! Je ontvangt een uitnodiging voor een kopersbijeenkomst. Tijdens de kopersbijeenkomst word je geinformeerd over het project en de laatste ontwikkelingen. Ook is er gelegenheid om vragen te stellen. Dit is vaak ook het moment dat je voor het eerst je buren zal ontmoeten!

7. Koperskijkdag

Ook zullen er tijdens de bouw verschillende koperskijkdagen door de kopersbegeleiding worden georganiseerd. Hierbij kun je een kijkje nemen in de woning. Tijdens het bouwproces wordt je regelmatig digitaal op de hoogte gebracht, door middel van foto's en e-mail, over de voortgang van de bouw.

8. Opleverbijeenkomst

De bouwwerkzaamheden verlopen voorspoedig en de oplevering komt in zicht! Om je daar goed op voor te bereiden nodigen we je uit voor een opleverbijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst nemen we je mee in het proces van voorschouw en uiteindelijk de definitieve oplevering. Daarnaast kan er door de leverancier een stukje uitleg worden gegeven over o.a. de warmtepomp of ventilatiesysteem.

9. Voorschouw

De uitnodiging voor de voorschouw, ook wel de vooroplevering genoemd, is verzonden. Op de geplande dag kan je zelfstandig de woning doorlopen aan de hand van een checklist. Na afloop zal je deze checklist met de uitvoerder doornemen om te zien of er nog punten ter verbetering zijn genoteerd. Deze worden voor de definitieve oplevering meegenomen.

10. DE OPLEVERING

En dan is het grote moment daar, de oplevering. Tijdens de oplevering loop je samen met de uitvoerder en eventueel een bouwkundige door de woning om te controleren of alle werkzaamheden correct en volgens plan zijn uitgevoerd. Hierna vindt vaak de sleuteloverdracht plaats. Je bent dan officieel eigenaar van de woning. Het inrichten kan beginnen!